Najbardziej popularne źródło białka w żywieniu zwierząt hodowlanych.
Poekstrakcyjna śruta sojowa jest wysokobiałkową paszą, cenioną za korzystny skład aminokwasowy oraz wysoki poziom strawności białka. Powstaje w wyniku ekstrakcji tłuszczu z nasion soi. Ze względu na swe niewątpliwe walory jest od wielu lat najbardziej popularnym źródłem białka w paszach pełnoporcjowych dla zwierząt hodowlanych, głównie trzody, drobiu i bydła. Oprócz wysokiej strawności białko śruty sojowej charakteryzuje się wysokim poziomem aminokwasów: Lizyny, Argininy, Tyrozyny.
Śruta sojowa na Polskim rynku pochodzi praktycznie w całości z importu, głównie z Ameryki Południowej i Północnej.
Niekorzystnym dla rolników zjawiskiem są częste wahania cenowe tego surowca, co często zmusza do szukania alternatywy żywieniowej w postaci innych śrut lub nasion roślin strączkowych. Mimo to w chwili obecnej całkowite zastąpienie śruty sojowej innymi komponentami wydaje się niemożliwe.
luz
worek 50kg
big bag