Rola kwasów w zakwaszaczu:
- kwas fosforowy – skutecznie obniża pH
- kwas cytrynowy – zmienia skład mikroflory jelita cienkiego, czego następstwem jest obniżenie wartości pH w jelicie ślepym oraz okrężnicy
- kwas fumarowy – skutecznie redukuje szczepy E.coli, oddziałuje na Lactobacillus
- kwasy winowy i jabłkowy – poprawiają walory smakowe paszy, w połączeniu z odpowiednimi probiotykami lub ziołami stymulują wzrost zwierząt
- wysokiej jakości glinokrzemiany wiążą zawarte w paszach mykotoksyny, metale ciężkie oraz powstały w przewodzie pokarmowym amoniak oraz umożliwiają dużą koncentrację kwasów, które stanowią 67% składu zakwaszacza.
Efekty stosowania zakwaszacza:
- obniża pH treści przewodu pokarmowego, dzięki czemu stabilizuje korzystną mikroflorę
- poprzez ograniczenie namnażania bakterii chorobotwórczych przyczynia się do ograniczenia występowania biegunek u prosiąt
- zakwaszenie treści pokarmowej aktywuje wydzielanie pepsyny (enzymów żołądkowych trawiących białko)
- poprawia smak paszy i przyczynia się do lepszego jej wykorzystania
- wiąże zawarte w paszach mykotoksyny i metale ciężkie oraz powstały w przewodzie pokarmowym amoniak
Dawkowanie
Prosięta, warchlaki: 2 kg, Tuczniki, lochy i knury: 1,5 kg, Drób: 2 kg – na 1 tonę paszy