Rola kwasów w zakwaszaczu:

  • kwas fosforowy – skutecznie obniża pH
  • kwas cytrynowy – zmienia skład mikroflory jelita cienkiego, czego następstwem jest obniżenie wartości pH w jelicie ślepym oraz okrężnicy
  • kwas fumarowy – skutecznie redukuje szczepy E.coli, oddziałuje na Lactobacillus
  • kwasy winowy i jabłkowy – poprawiają walory smakowe paszy, w połączeniu z odpowiednimi probiotykami lub ziołami stymulują wzrost zwierząt
  • wysokiej jakości glinokrzemiany wiążą zawarte w paszach mykotoksyny, metale ciężkie oraz powstały w przewodzie pokarmowym amoniak oraz umożliwiają dużą koncentrację kwasów, które stanowią 67% składu zakwaszacza.

Efekty stosowania zakwaszacza:

  • obniża pH treści przewodu pokarmowego, dzięki czemu stabilizuje korzystną mikroflorę
  • poprzez ograniczenie namnażania bakterii chorobotwórczych przyczynia się do ograniczenia występowania biegunek u prosiąt
  • zakwaszenie treści pokarmowej aktywuje wydzielanie pepsyny (enzymów żołądkowych trawiących białko)
  • poprawia smak paszy i przyczynia się do lepszego jej wykorzystania
  • wiąże zawarte w paszach mykotoksyny i metale ciężkie oraz powstały w przewodzie pokarmowym amoniak
Dawkowanie

Prosięta, warchlaki: 2 kg, Tuczniki, lochy i knury: 1,5 kg, Drób: 2 kg – na 1 tonę paszy