FoliQ® Ascovigor dzięki swojemu unikalnemu składowi i zawartości naturalnych hormonów wzrostu (auksyn, giberelin, cytokinin, betainy, witamin, poliamin) oraz kwasów organicznych, wzbogaconych mikroskładnikami (borem, manganem, cynkiem), szczególnie korzystnie wpływa na przebieg procesów życiowych, wzrost oraz rozwój roślin.
FoliQ® Ascovigor stymuluje przebieg kwitnienia, zapylania oraz rozwój zawiązków. Dzięki zawartości jodu pozytywnie wpływa na chęć oblatywania przez owady zapylające kwiatów traktowanych roślin.
FoliQ® Ascovigor przyspiesza podziały komórkowe, poprawia wielkość owoców, powoduje wzrost ilości i jakości plonu. Stymuluje również optymalny rozwój systemu korzeniowego, poprawia gromadzenie materiałów zapasowych w roślinach, podnosi odporność roślin na czynniki stresowe oraz przyspiesza regenerację uszkodzeń spowodowanych przymrozkami, atakami patogenów, szkodników i działaniem innych niekorzystnych czynników.
Kluczowe zalety
- wysoka aktywność biologiczna produktu dzięki specjalnej metodzie produkcji
- skład wzbogacony o najważniejsze mikroelementy
- optymalna wartość pH pozwalająca na pełne pobieranie składników przez liście oraz gwarantuje stabilizację cieczy roboczej w opryskiwaczu
- możliwość stosowania dolistnego, doglebowo oraz poprzez systemy nawadniające
Najważniejsze korzyści
- stymulowanie procesów życiowych
- właściwe tempo wzrostu i rozwój roślin nawet w niekorzystnych warunkach atmosferycznych
- optymalny rozwój systemu korzeniowego
- wzrost odporności roślin na warunki stresowe
- lepsze przygotowanie roślin do zimowania
- większa akumulacja składników pokarmowych w roślinach
- zwiększenie stężenia soku komórkowego
- wspomaganie regeneracji uszkodzeń mrozowych
- poprawa kondycji upraw
- aktywacja kwitnienia i zawiązywania owoców
- zwiększenie plonu i jego jakości
FoliQ® Ascovigor zawiera również: wyciąg z alg morskich Ascophyllum, naturalne hormony wzrostu (cytokininy, auksyny, giberyliny, betaniny), witaminy, aminokwasy oraz jod.
Zboża – 2 – 3 l/ha – 3 zabiegi: jesienią – jeden zabieg od fazy 3 liści, wiosną – 2 zabiegi po ruszeniu wegetacji do początku kłoszenia
Rzepak – 2 – 3 l/ha – 2 – 3 zabiegi: jesienią – jeden zabieg od fazy 6 – 8 liści, wiosną – 1 – 2 zabiegi od początku wydłużania pędu głównego do początku rozwoju pąków kwiatowych
Buraki cukrowe – 2 – 3 l/ha – 1 zabieg: od fazy 4 – 6 liści do zwarcia międzyrzędzi
Kukurydza – 2 – 3 l/ha – 1 zabieg: w fazie 4 – 8 liści Drzewa ziarnkowe 2 – 3 1 – 3 zabiegi: w okresie kwitnienia oraz wzrostu zawiązków i owoców
Drzewa pestkowe – 2 – 3 l/ha – 2 zabiegi: pierwszy – od początku kwitnienia do opadania płatków, drugi – po pierwszym opadaniu zawiązków
Truskawki – 3 l/ha – 2 zabiegi: pierwszy – po ruszeniu wegetacji (przed kwitnieniem), drugi – od pękania pierwszych pąków do zawiązywania owoców
Winogrona – 3 l/ha – 2 zabiegi: pierwszy – od fazy 5 – 6 liści do pękania pąków, drugi – od zawiązywania owoców
Pomidory, papryka, ogórki, dynia – 2,5 l/ha lub 0,25% – 2 zabiegi: pierwszy – na początku kwitnienia, drugi – po 14 dniach
Marchew, cebula, por, rzepa – 2,5 l/ha – 2 zabiegi: pierwszy – od fazy 4 liścia, następny – po 14 dniach